Cześć!

               W dzisiejszym artykule, opowiem Wam trochę o podłączeniu kamery cofania. Bardzo często, po zamontowaniu kamery cofania, wielu z Was dzwoni do nas z pretensjami, że dostali wadliwe kamery cofania. Oczywiście jest to nie prawda. Najczęściej, jest to problem wynikający ze złego podłączenia, ale o tym powiemy sobie w innym artykule. Zajmiemy się natomiast drugą sytuacją, która występuje, kiedy mamy wszystko dobrze podłączone, a mimo tego kamera cofania i tak nie działa. Problem da się rozwiązać bardzo łatwo, jednak do tego będziemy musieli wejść w ustawienia fabryczne. Ustawienia te nie bez powodu sa zablokowane hasłem. Zmiana któregoś z elementów może spowodować uszkodzenie radia, bądź wymusi na nas hard reset. Dlatego apelujemy do Was o rozważne poruszanie się po tym menu, oraz zmianę tylko tych ustawień, które opisujemy w naszych artykułach.

               Pora na instrukcję, w której krok po kroku powiem Wam jak dostać się do ustawien fabrycznych i która opcję należy zmienić, aby kamera cofania zaczęła działać.

  1. Wchodzimy w ustawienia
  2. Wybieramy tutaj zakładkę "Pojazd" a następnie "Ustawienia fabryczne"
  3. Zostaniemy teraz poproszeni o kod dostępu, w zależności od modelu radia będzie to "126" lub "3368"
  4. Kiedy jesteśmy już w ustawieniach fabrycznych, wchodzimy w zakładkę "other"
  5. Zmieniamy wartość "Prohibit reverse" z "Disable" na "Enable"
  6. Wybieramy "Apply" oraz "Exit"
  7. Radio powinno się zresetować i od tego momentu wszystko będzie działało jak należy

               Dziękuje za uwagę i do zobaczenia w następnym wpisie! Oczywiscie sekcja komentarzy jest do Waszej dyspozycji. Na wszystkie pytania postaramy się jak najszybciej odpowiedzieć!

Komentarze (43)

    • Bart
    • 2020-02-15 18:11:55
    Jest możliwość takiej konfiguracji, żeby kamera cofania włączała się automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu? Teraz mam podłączoną pod AV i włączam ręcznie, napięcie ze światła cofania.
    • BArt
    • 2020-02-16 17:55:33
    Jest jakiś sposób żeby widok kamery cofania włączał się automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu?
    • Marsdev.pl
    • 2020-02-17 10:15:59
    @Bart, Kabel sygnałowy od kamery cofania musi być podłączony do cincha CCD AV IN lub BACK CAR/REAR CAM/BACK SIGHT VIDEO IN. Czerwony luźny przewód przy kablu video od kamery musi być podłączony do przewodu wzbudzającego BACK-CAR/REVERSE/CAMERA-BACK.
    • Ideka
    • 2020-05-25 21:11:23
    Witam. Wszytko działało do momentu gdy zrobiłem reset do ustawień fabrycznych w androidzie. Teraz Jest obraz z wstecznej kamerki tylko podczas rozruchu radia.. Po wyłączeniu wstecznego i ponownym włączeniu już tylko czarny ekran, Please help :)
    • Marsdev.pl
    • 2020-05-26 10:03:05
    @Ideka, tu najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt ze sprzedawcą. Być może problem leży po stronie oprogramowania.
    • Zbyszek
    • 2020-10-06 05:16:17
    W radiu które kupiłem ( uniwersalne 2din) są cinche: R IN, L IN, V IN1, FR AUT, RL AUT, SUBWOOFER, FCAM, RR OUT, FL AUT, V OUT, V OUT2, R CAM - do którego podpiąć kamerę cofania??
    • Marsdev.pl
    • 2020-10-06 09:18:08
    Zbyszek, podłącz kamerę cofania pod R CAM - kamera tylna. F CAM - kamera przednia
    • Zbyszek
    • 2020-10-15 16:26:36
    Kabelek idący od kamery cofania do radia jest zwykłym trzyżyłowym cieniutkim kablem, nie jest nawet ekranowany. Łatwo go uszkodzić. Mnie po 2 tygodniach przerwał się na zgięciu klapy bagażnika (auto to kombi). Wymieniłem na grubszy elastyczny kabel kupiony w hurtowni elektrycznej. Działa z powrotem. Odpowiedź do Marsdev: Dzięki za info podpiąłem pod R Cam, a przednią pod USB
    • Paweł
    • 2020-11-26 22:47:51
    Mam taki problem. Włączam wsteczny, pojawia się ekran do kamery cofania z wykrzyknikiem tak jakby nie było połączenia. Na tym samym ekranie mam możliwość przełączenia na kamere z przodu której nie mam. Ale jak na nią przełączę to mam widok z tyłu samochodu. Jest tylko jedno wejście na kamere cofania i tam jest podpięta. Co zrobić żeby po wstecznym automatycznie pokazywał się obraz z tyłu?
    • Marsdev.pl
    • 2020-11-27 09:19:17
    @Paweł, na 100% masz chinch od kamery podpięty do chincha F-CAM/ Front Cam/. Szukaj drugi żółty chinch o oznaczeniu CCD AV IN/REAR CAM AV IN/RCAM. Może być na dodatkowych wiązkach
    • Romek
    • 2021-01-26 23:08:47
    Witam, mój problem polega na tym, że nie mam podglądu z kamerki przedniej podłączonej do USB radia z Androidem, która powinna pokazywać pas ruchu i odległość od pojazdów jadących przede mną, inne funkcje jak np: prędkość są wyświetlane. Nie wiem czy wina leży po stronie Aplikacji czy może jakichś ustawień w radiu. Próbowałem już instalowania wielu aplikacji i zawsze ten sam efekt. Z radia wychodzą dwa wyjścia do USB próbowałem w obydwu. nie bardzo wiem czego jeszcze spróbować, może ktoś zna rozwiązanie?
    • Marsdev.pl
    • 2021-01-27 09:30:49
    @Romek , dostawca rejestratora musi Ci podesłać aplikację do rejestratora. Te aplikacje mają nazwę ADAS. Możesz też poszukać w sieci po kluczach adas.apk
    • Grzegorz
    • 2021-08-02 11:53:42
    Witam, a ja mam taki problem że kamera działa tylko jak jest podpięta pod cvbs 1 w trybie av in, jeśli podepnę pod dedykowane złącze do kamery cofania cvbs rev to po wbiciu wstecznego nic się w radio nie dzieje ? Kamera jest podłączona pod wifi (bezprzewodowo) I nie mam w ustawieniach radia zakłądki pojazd ? Jakieś podpowiedzi ?
    • Łukasz
    • 2024-02-12 17:30:08
    @Grzegorz Jest jeszcze inna opcja dlaczego kamera z AV IN pokazuje obraz a po wbiciu wstecznego już nie. Domyślnie aplikacja która przetwarza obraz po wbiciu wstecznego ustawiona jest dla kamery AHD 1080 30 należy to zmienić na CCD 720 30 (albo 720 25). U mnie ustawienia dostępne są tylko po wbiciu wstecznego. Pokaże się obraz z widoku kamery cofania wtedy należy na środku ekranu przytrzymać palcem ok 1-2 sekundy. Pojawi się zębatka ustawień przy lewej krawędzi ekranu. Klikamy ja. W zależności od kodu pin mamy różne ustawienia. Dla PIN 0000 mamy ustawienia kodowania kamery - te o których wspomniałem. Dla PIN 1111 ustawienia kalibracji linii cofania. To nie było takie oczywiste. Sam chwilę na to zmarnowałem żeby to rozgryźć.
    • Marsdev.pl
    • 2021-08-02 12:19:00
    @Grzegorz , nie podłączone wzbudzenie. Nie podłączone wzbudzenie albo odbiornik nie ma stałego zasilania. Odbiornik bezprzewodowy musi działać zawsze, a nadajnik po wbiciu wstecznego
    • Paweĺ
    • 2021-08-07 19:12:09
    Witam. Mam nadzieję ,że znajdę pomoc tutaj. Mianowicie kupilem radio android 2din z kamerą cofania. Radio podłączyłem działa, oświetlenie w pełni. Radio włącza się po przekreceniu stacyjki tak jak chciałem. Kamera cofania po podłączeniu Reserved załącza się bez biegu wsteczne i radio wyświetla czarne tło z napisem, że nie ma sygnału, po włączeniu wstecznego kamera się włącza i działa ! Wyłączam wsteczny bieg i daje luzu przechodzi w tryb czarne tło i nie ma sygnału.Nie można korzystać z radia do momentu gdy nie wyciągnę kabla Reserved z 12v+Gdzie tkwi problem ?
    • Marsdev.pl
    • 2021-08-09 09:26:08
    @Paweĺ, prawdopodobnie wzbudzenie działa po CANie, kabelek Reverse nie musi być podpięty do +12V
    • Krzysiek G
    • 2021-08-13 12:50:37
    Witam mam isudara PX5 BMW E46 jest możliwość wyłączenia kamery cofania bo takiej nie posiadam a za każdym razem kiedy wrzucę wsteczny zapala mi się czarny ekran i przerywa odtwarzanie muzyki ,dzięki za odpowiedź
    • Marsdev.pl
    • 2021-08-13 16:18:38
    @Krzysiek G , Wejdź w ustawienia fabryczne z kodem 126, w zakładce other zmień opcję Probhibit Reverse na Disable, day APPLY i EXIT
    • Krzysiek G
    • 2021-08-13 17:16:33
    Ok sprobuje wieczorem i dam znać czy się udało bo trochę przeszkadza mi to ciągle wyłączanie ekranu jak wrzucę R
    • Krzysiek G
    • 2021-08-13 21:33:57
    Udało się
    • StMK
    • 2021-09-13 18:57:43
    Radio 2DIN Android 10 + CanBus. Kamera cofania podłaczona przy pomocy przekaznika ze wzgl. na zakłócenia. Również podłaczona do +12v z lampy cofania dla wyeliminowania opóznienia w załaczeniu po odpaleniu samochodu(start androida) - wszystko działa poprawnie. Chce mieć teraz dodatkowo możliwość podgladu z tej kamerki podczas jazdy za pomoca systemowej aplikacji. Od strony radia kamera jest cały czas połaczona z wejsciem Camera IN, połaczyłem teraz również z wejściem Video IN. Po właczeniu aplikacji staje na czarnym tle. Domyślam się że kamera ma brak zasilanie +12v w czasie jazdy. I tu moja goraca prośba jak podłaczyć aby wszystko działało prawidłowo...? Tzn. dotychczasowy sposób załaczania/działania kamery podczas cofania oraz dodatkowo możliwość podgladu z tylnej komery(cofania) w czasie jazdy za pomoca systemowej aplikacji. - z góry dziękuję za pomoc.
    • Marsdev.pl
    • 2021-09-14 09:54:12
    @StMK Jeśli radio dostaje informację o włączonym biegu wstecznym po CANie i automatycznie przełącza się na tryb kamery cofania, a nie wzbudza się po kablu REVERSE od lampki wstecznego, to możesz spróbować podłączyć zasilanie kamery do stałego prądu +12V, następnie włączyć w ustawieniach fabrycznych opcję FCAM (kamera przednia), powinna się pojawić ikonka FCAM na pulpicie i z poziomu tej apki można się przełączać między kamerą przednią a tylną (cinche FCAM IN, REAR CAMERA IN). Wtedy będziesz miał zawsze włączoną kamerę i możesz mieć podgląd w aplikacji FCAM
    • 19Czaro75
    • 2021-10-10 22:20:56
    Radio Px5 kamera cofania działała przez pół roku normalnie. Ostatnio odwrócił się obraz z prawej strony na lewą. A następnie pokazały się podwójnie linne pomocnicze. Z góry dziękuję za informację
    • Marsdev.pl
    • 2021-10-11 10:17:01
    @19Czaro75, w ustawieniach można wyłączyć drugie linie pomocnicze i odbicie lustrzane
    • 19Czaro75
    • 2021-10-11 16:35:31
    Marsdav dzięki za info już wszystko ok.
    • Mariusz
    • 2021-10-29 19:54:49
    Na zgaszonym silniku kamera dziala super . Odpalam auto wrzucam luz i znowu wsteczny i pojawia sie NO SIGNAL ... Jak to rozwiązać?
    • Marsdev.pl
    • 2021-11-02 09:25:01
    @Mariusz , zastosuj filtr przeciwzakłóceniowy na zasilaniu kamery. Komputer sprawdza stan żarówek i przez to masz ten problem
    • Olo
    • 2022-02-15 19:46:16
    Witam pytanie podłaczyłem kamerkę do radia na androidzie zasilanie do lampki wstecznego wszystko chodzi pięknie dopóki nie odpalę auta wtedy wyskakuje brak sygnału(peugeot 508)Co moze być przyczyną? Jakieś ustawienia w radiu?
    • Marsdev.pl
    • 2022-02-16 09:25:34
    @Olo , raczej trzeba dać przekaźnik albo filtr przeciwzakłóceniowy na zasilanie kamerki. Najprawdopodobniej tak się dzieje przez to że elektronika w aucie sprawdza stan żarówki i cały czas wysyła do niej impuls i przez to mogą być takie problemy. Problem często występuje w autach z grupy VAG.
    • Łukasz
    • 2022-04-14 19:29:02
    Witam zakupiłem radyjko do Forda i po podłączeniu kamerki czyli + z żarówki i ten dodatkowy kabelek podłączony cin żółty do radia i do kamery oraz kabelek dodatkowy do radia pod Beck. I po wbiciu wstecznego radio wchodzi w tryb kamery cofania i wyświetla napis brak sygnału. Co może być przyczyną
    • Sylwia
    • 2022-04-18 13:24:51
    Dzień dobry, mam problem z podłączeniem oryginalnej kamery cofania w Subaru Forester 2013, po podłączeniu kostek (adapterów) żółte Chince ze sobą... Po wrzuceniu biegu wstecznego czarny obraz, co jeszcze podłączyć żeby był obraz z kamery ??
    • Marsdev.pl
    • 2022-04-20 10:15:00
    @Sylwia. Nie da się podłączyć fabryczną kamerę cofania do radia z Androidem bez odpowiedniego adaptera.
    • Robert
    • 2022-05-20 09:24:18
    Mam problem z falującym obrazem kamery cofania monitora MMI. Wszystkie połączenia są prawidłowe. Ustawienia w VCDS- e łącznie z kalibracją, która została zaakceptowana i potwierdzona potrzebnymi zerami. Czy proponowane wejście w pojazd (car) i zmiana ustawień fabrycznych podanym kodem jest aktualne dla mojej wersji MMI 3GH? Proszę o pomoc.
    • Marsdev.pl
    • 2022-05-20 10:19:28
    @Robert, proszę o przesłanie zdjęcia z wersją MCU i wersją softu na maila biuro@marsdev.pl. Zobaczymy co możemy tu zrobić
    • Paweł
    • 2022-07-15 13:07:42
    Witam, kilka lat temu firma montowała mi kamerę cofania i radio na Androidzie. Wszystko było ok do ostatniej zimy kiedy najpierw kamera zaczęła przerywać aż wkońcu całkowicie przestała działać i wyświetla się napis brak sygnału. Próbowałem podpinać inna kamerkę i także ta sama sytuacja. Gdzie może być problem?
    • Marsdev.pl
    • 2022-07-15 13:11:23
    @Paweł , na 99% do wymiany jest przewód sygnałowy
    • Hubert
    • 2023-06-18 08:47:48
    Witam, po podłączeniu kamery cofania i uruchomieniu jej w ustawieniach radia, radio cały czas wyświetla obraz z kamery cofania, dopiero po odłączeniu modułu canbus możliwe jest wyłączenie obrazu. Jak odlacze moduł wszytsko działa tak jak powinno, kamera uruchamia się po wrzuceniu biegu wstecznego. Po odpięciu kabla Reverse dalej wyświetlany jest tylko obraz z kamery.... Gdzie może być problem?
    • Marsdev.pl
    • 2023-06-19 09:14:38
    @Hubert, prawdopodobnie canbus wzbudza kamerę zatem podłączenie Reverse nie jest potrzebne. Odłącz reverse, sprawdź czy po wrzuceniu wstecznego radio przełącza się na tryb camery
    • Hubert
    • 2023-06-19 09:24:57
    Po odpięciu kabla Reverse cały czas jest wyświetlany obraz z kamery, dopiero po odpięciu modułu canbus przestaje być wyświetlany obraz z kamery.
    • Marsdev.pl
    • 2023-06-19 09:29:35
    @Hubert, w takim razie może być uszkodzony canbus.
    • Bartek
    • 2023-08-17 12:18:59
    Witam, a co w sytuacji, kiedy w moim radiu nie mam cincha camera in, video in... z żółtych kabli mam tylko CVBSIN 1 i CVBSIN 2 jest różowy kabel BACK, ale rozumiem, że on działa jako wzbudzenie z chwilą wrzucenie biegu wstecznego
    • Marsdev.pl
    • 2023-08-17 12:43:19
    @Bartek. CVBSIN 1 i CVBSIN 2 są wejściami video. Jeden jest do przedniej kamery, drugi do innych interfejsów. Jeden z nich jest obsługiwany przez apkę AUX, drugi przez F-CAM. Do kamery tylnej jest jeszcze jeden żółty cinch z opisem CAMERA. Jest na wiązce z dwoma niebieskimi luźnymi kabelkami.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Produkt został dodany do listy życzeń
Produkt został dodany do porównania

Tutaj znajduję się nasza polityka Cookies